úterý 9. října 2012

Zápisníček: U. Poznanski - Erebos

Autorka: Urszula Poznanski
Název: Erebos
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 320
Rok vydání: 2011
Anotace: Na jedné londýnské škole si mezi sebou žáci začnou předávat podivné balíčky, Jeden se nakonec dostane i ke zvědavému Nickovi. V balíčku je DVD s počítačovou hrou. Hrou napínavou, a hlavně velmi inteligentní. Proč o ní ale nikdo nesmí mluvit a hráči musí dodržovat přísná pravidla? Pokud neposlouchají nebo se znelíbí poslovi se žlutýma očima, čeká je trest. Na druhou stranu jim hra dokáže splnit i ta nejtajnější přání. Jak je ale možné, že hra o každém všechno ví a neuděluje hráčům úkoly jen ve hře, ale i v realitě? Co hra vlastně chce? A jak ji může Nick zastavit?



Také vám, stejně jako mně, evokuje "vševidoucí oko" na přední straně obalu Velkého bratra? Erebos je všude. Zdá se, že ví o každém vašem pohybu, niterných myšlenkách, nejvroucnějších touhách, odhaluje tajemství, která se nikdy neměla dostat na povrch a dokáže zjištěné informace využít ve vlastní prospěch.

Svým příběhem nás provází Nick, šestnáctiletý, dle mého názoru inteligentní kluk, který je poměrně oblíbený ve školním kolektivu, hraje basket, rád si vyrazí s kamarády ven a všeobecně se snaží být ke všem milý. Postupně zjišťujeme podrobnosti o Nickově rodině, co ho štve, co mu naopak dodává sílu a ve svém životě řeší úplně normální problémy většiny dospívajících kluků.

Nick si ale všimne, že ve škole něco nehraje. Z ruky do ruky tu kolují zvláštní, těžce identifikovatelné balíčky, lidé okolo se chovají divně a hlavní hrdina by se rád dozvěděl, proč je najednou čím dál více lidí tak tajnůstkářských. Pak se ale balíček dostane i k němu. Balíček, v němž najde DVD s fantasy hrou jménem Erebos.

Chce se dozvědět více. Stejně jako jeho, i čtenáře příběhu děj pohltí. Nedokáže se od hry úplně oprostit ani v realitě. Co vlastně lidé dokáží s vidinou postupu, nebo splnění jejich přání? No, celkem hodně a ani se nemusí jednat o jednoduché a legální úkoly. Autorka na tento fakt upozorňuje a i když občas nevěříte tomu, co čtete a nejraději byste Nicka přetáhli pánví, protože se chová tak, jak se chová a není zdaleka jediný, i tak musíte číst stále dál. Zajímá vás, jak se celý příběh rozuzlí a dílky skládačky do sebe zapadnou.

Zdroj: 
Musela jsem se sama sebe ptát, jak bych reagovala na situace vykreslené v příběhu. To, jak moc pohlcená dějem jsem byla mě lehce vystrašilo. Myslím, že Ursula Poznanski dokázala i publiku počítačových her neznalých představit nebezpečného posla a svět, který jen těžce dokážete opustit. Takovou má moc. Hra dokáže odhalit lidem vlastní špatnou i tu dobrou stránku a je jen na nich, jak se s nimi poperou. Máte jeden pokus. Jeden pokus, skončit smíte kdykoliv. Ale využijete toho?

Měla bych vyzdvihnout i to, že si autorka dokázala vyhrát s charaktery jednotlivých aktérů. Většina jsou dospívající děti, nikdo není vyloženě černobílý a dokáží vás přesvědčit, abyste si na ně stihli udělat svůj vlastní názor.

Dívky potěší i mírně romantická zápletka. Myslím, že můžu prozradit, že hlavnímu hrdinovi se líbí jistá Emily a on se k ní snaží v průběhu týdnů, kterými nás provází, najít cestu.

Osobně na mě udělalo dojem to, co vlastně je Erebos zač. Hra, která vám dokáže sama odpovídat na otázky? Umělá inteligence, s níž konverzujete jako s kýmkoliv živým? Tohle téma má budoucnost a určitě je to další plus pro autorku. Dokázala jej představit velmi zajímavým způsobem dospívajícímu čtenářstvu. UI se zde sice neobjevila v rámci literatury a filmů poprvé (vzpomeňte si například na Asimova a jeho Tři zákony robotiky), přesto v této formě zaujme a nepustí.

Asi nikoho nepřekvapí, když knihu ohodnotím pěti hvězdičkami. Přece jen, kniha nám řekne spoustu i o nás samých a ukáže nám, jak jednoduché je se nechat strhnout.

 ~~~~~

Mimochodem, za výtisk této knihy srdečně děkuji Snow Fairy, která byla neuvěřitelně hodná a vyměnila mi výhru v její soutěži za právě Erebose. A také nakladatelství Fragment, které jí výhru poskytlo.

Použité obrázky jsou z webu nakladatelství Fragment, odkud pochází i anotace, a ze stránky Weheartit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář čtu a moc potěší! Díky, že se mnou sdílíte svůj názor. :)